קרטוקונוס : תסמינים, אבחון וטיפול

העין האנושית בנויה ממספר חלקים שונים, אחד מהם הוא הקרנית. זוהי בעצם רקמה שקופה ודקיקה המכסה את הקשתית, מגנה על העין ומהווה סוג של עדשה דרכה נכנס אור לתוך גלגל העין. עוצמתה האופטית של העין טמונה בקרנית. לפניכם מאמר בנושא קרטוקונוס, מחלה תורשתית של הקרנית.

מבנה הקרנית הוא מיוחד במינו, מה שמאפשר את שקיפותה המוחלטת ופיזור דמעות אחיד על גביה. עיוותים במבנה הקרנית גורמים לאסטיגמציה (היווצרות צילינדר), קוצה ראיה ועיוותי ראיה שונים.

מה זה קרטוקונוס

קרטוקונוס (ובעברית: ניוון קרנית, או קרנית חרוטית) הינה מחלה של הקרנית, הנוצרת כאשר חל עיוות בצורתה, ובמקום שצורתה תהיה עגולה כשל כיפה היא הופכת ונעשית דומה לחרוט (ומכאן שמה: "קרטו"=קרנית, "קונוס"=חרוט). עיוות הקרנית גורם לעיוות משמעותי של התמונה המתקבלת על ידי העין (אסטיגמציה) ופוגם בראייה. מחלה זו מתפתחת לרוב בשתי העיניים, אך קצב ההתקדמות שונה מעין לעין.  המחלה תורשתית וגורמיה אינם ידועים. שכיחותה באוכלוסיה הכללית היא 50-200 מקרים ל 100,000 איש. המחלה יכולה להופיעה כמחלה עצמאית או כנלווה למחלות סיסטמיות נוספות, במיוחד כאלה הפוגעות ברקמות החיבור בגוף.

קרטקונוס

 

קרטוקונוס – קבוצות סיכון

מדובר בעצם על תופעה הדרגתית המופיעה בדרך כלל אצל צעירים בחלק השני של שנות העשרה ועד תחילת שנות השלושים שלהם. כמו כן, בני משפחה של חולה קרטוקונוס עלולים לחלות בה, במיוחד בחברות בהן נהוגים נישואי קרובי משפחה.

גורמים נוספים שעלולים לגרום לבעיה הנ"ל הם אלרגיות למיניהן, ובמיוחד אלרגיות חוזרות בעיניים, אסטמה, שפשוף אגרסיבי של העיניים בהמשך החיים. כ-15% מהמקרים הם בעלי תאחיזה גנטית הסימפטומים להופעת קרטוקונוס: טשטוש- עם ובלי משקפיים, כפילות בעין אחת, ראיית צלליות (מחמיר בלילה), פוטופוביה (רגישות יתר לאור) ותחושת אי- נוחות או גוף זר בעין, שפשופי עיניים

קרטוקונוס תסמינים 

לאחר שלמדנו מיהם קבוצות הסיכון נסביר נסביר את התסמינים של המחלה:

  • לקרטוקונוס יש מספר תסמינים הסימפטום המורגש הראשון הוא ירידה בחדות הראייה, קושי בראיית עצמים קטנים ורחוקים. הדבר מוביל במקרים רבים לאבחון שגוי של החולה כקצר רואי, ועל כן מומלץ להיבדק בכל זאת על ידי רופא עיניים על מנת לשלול את המחלה.
  • כתמים בשדה הראייה, כעין צלליות
  • הופעת הילות אור סביב מקורות אור או עצמים בוהקים
  • קושי באבחנה בין צבעים וגוונים
  • ירידה חמורה בחדות הראייה (בשלבים מתקדמים של המחלה). בשלב זה כבר קיימות צלקות על הקרנית, ויתכן והחולה יזדקק להשתלה של קרנית חדשה
  • בשלבים מתקדמים של המחלה ניתן ממש לראות את הקימור בעין, שהולכת ונראית יותר ויותר כחרוט מאשר ככדור.

אבחון קרטוקונוס על ידי אופטומטריסט מומחה בזיהוי קרטוקונוס

במקרים רבים החולה מתלונן על ירידה בחדות הראייה ומאובחן כקצר רואי. על מנת לאבחן את המחלה יש למפות ולמדוד את עובי הקרנית. מאחר והמחלה היא גנטית, מומלץ עבור בני משפחה של אדם שאובחן כחולה קרטוקונוס לגשת בהקדם ולהיבדק בעצמם.

הבדיקה צריכה להיות איש מקצוע מוסמך בלבד ומומחה בתחום קרטוקונוס הכוללת את מיפוי ומדידת עובי הקרנית היא בדיקה מהירה, פשוטה ולא פולשנית. מצלמים את העין במכשור מיוחד, ומתקבל צילום צבעוני של הקרנית, המאפשר לעקוב אחר התקדמות המחלה בפרמטרים השונים של צורת הקרנית, נתוני הקמירות שנמדדו ועוד.

במקרה שאובחן קרטוקונוס, יש למלא בדייקנות את הוראות רופא העיניים.

דרכי טיפול בקרטוקונוס

כאשר המחלה בשלביה הראשוניים והאסטיגמציה קלה, טיפול באמצעות משקפיים יכול לעזור. ככל שהאסטיגמציה מחמירה, מתעורר צורך לעבור לעדשות מגע מיוחדות הקרויות עדשות מגע קרטקוניות. לעדשות מגע אלו יש צורה חרוטית מיוחדת והן משפרות את הראייה בכך שהן מסייעות לאור להיכנס לעין (ולא, כפי שחשבו בעבר, על ידי יצירת לחץ על הקרנית). עדשות מגע רכות העשויות מחומרים מעט קשיחים והעברת חמצן גבוהה יספקו יציבות למשטח הקרנית ויאפשרו ראיה טובה ונוחות לאורך היום  כ-80% מחולי הבעיה מתפקדים כראוי עם משקפיים או עם עדשות מגע.

כאשר המחלה מגיעה לשלבים מתקדמים, הקרנית הופכת דקיקה יותר ויותר, צורתה מתעוותת עוד ועוד – עד למצב של היווצרות צלקות על גבי הקרנית ואיבוד כושר הראייה. במצב כזה, על מנת להציל את העין מעיוורון מלא, ניתן להשתיל קרנית בריאה מתורם אחר. מדובר בניתוח פשוט יחסית מבחינה זו שלא נדרשים מבחני התאמה בין התורם לחולה, אלא מספיק שהקרנית תהיה בריאה ותתאים לצורת העין של המושתל. ברוב המקרים, השתלת קרנית מביאה לתוצאות טובות מאוד בשיפור הראייה.

אפשרויות טיפול אחרות כוללות השתלה לא-מלאה של קרנית מתורם אחר, החדרת שתלי טבעת אל הקרנית כדי לייצב את צורתה הכדורית או במקרים מסוימים מאוד אף טיפול בלייזר.

היום, קיימים סוגים שונים ומגוונים של פתרונות לניוון הקרנית המאפשרים להתאים לכל אדם את הפתרון הנכון עבורו, בהתחשב בצרכיו ובנוחות שלו. בהתייעצות עם אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס מוסמך ומקצועי וע"י מכשור מתקדמים, כמו מכשיר למיפוי קרנית (טופוגרפיה של הקרנית) ובדיקה מקיפה ניתן לעקוב אחרי התקדמות המצב העיני ולקבל את הפתרון הנכון ביותר עבורך.

מחפשים מידע נוסף בכל הנוגע לבריאות העיניים? אולי המאמרים הבאים באתר אופטיקה טל שלנו יוכלו לעניין אתכם: